Vuodenvaihde on jälleen takana ja monissa työpaikoissa on alkamassa menneen vuoden tulosten arviointi. Ei Raamattuopistokaan, minun työpaikkani, tee tästä poikkeusta. Onhan meilläkin käytössämme oma systeemimme, jolla tätä itsearviointia pyrimme suorittamaan. Taustamateriaalina on tilastoja ja kirjanpidosta saatua talousfaktaa.
Ovatko nämä oikeasti niitä, jolla työtä voi arvioida? Itse ajattelen, että ne arviointiperusteet ovat välttämättömiä tiettyjen työn ulottuvuuksien havainnoimiseksi. Vaarana on, että näitä syvemmät arvioitavat merkitykset jäävät abstrakteina arvioimatta ja huomio kiinnittyy liikaa numeroihin 
Miten arvioidaan Jumalan sanan julistamisen loppusaldoja? Jotain voimme nähdä, useimmiten ei meille julistajille ole edes hyväksi nähdä tuloksia (= ylpistyminen). Ja kuitenkin työtä tulee arvioida, jotta osaisi reivata toiminnan kurssia.
Mitä siis voisimme kertoa? "Herra on ollut hyvä"? Kyllä varmaankin, kun vielä tässä olemme, mutta työn tekemisellä täytyy olla vaikutusta ja se vaikutus tulisi voida jotenkin havainnoida, jotta osaisi tehdä työtä "paremmin".
Minulla ei ole tähän vastausta - miten on sinulla? Miten hengellistä työtä arvioidaan oikein ja oikeilla perusteilla?