Sana Soi -illassa Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa oli  vieraana 5.2.2008 laulaja Minna Rissanen. Minna on elänyt läpi vaiheet, joita oikeutetusti voidaan kuvailla helvetillisiksi. Noin vuosi sitten hän oli "Inhimillisessä tekijässä" keskustelemassa narsistisesta luonnehäiriöstä, jonka uhriksi hän oli joutunut, tammikuun 2008 Askel -lehdessä hän kertoi samasta asiasta ja nyt myös tämän kertaisessa Sana Soi -illassa Kauniaisissa.

Minna joutui kokemaan sen, miten hurmaavasta ja valloittavasta miehestä paljastuikin luonnehäiriöinen narsisiti, joka vähä kerrassaan kuristi Minnan elämänpiirin ja -voimat minimiin. Ennen niin valoisasta ja ulospäinsuuntautuneesta nuoresta naisesta tuli sulkeutunut ja arka, itsetunnoltaan muserrettu ihminen, joka ei saanut tehdä mitään ilman miehensä suostumusta. Jos teki, niin miehen agressiot olivat myös sen mukaiset. Pyrkimys eristää, alistaa, mitätöidä ja kahlita sai lopulta jopa hengenvaaralliset ilmentymät.  Lopulta Minna kokosi viimeiset voimavaransa, kolme lastaan ja muutti pois, mieheltään tuntemattomaan osoitteeseen.

Eron ja irtaantumisen myötä Minnan iloisuus on vähitellen palautunut ja Minna on päässyt ymmärtämään,  mihin hän oli ajautunut tai mihin hänet oli ajettu liitossaan.  Eräs hänen tuttavansa oli kerran purskahtanut itkuun, kun hän oli keskustelussa huomannut, että "vuosien jälkeen Minna on alkanut jälleen nauraa". Vaikka paljon on edelleen repalaisena, niin eheytyminen ja tervehtyminen on Minnan mukaan päässyt vähitellen alkuun.

Mikä avaisi ihmisten silmät ajoissa? Eräs keino on lukea rovasti Raimo Mäkelän kirja "Naamiona terve mieli", jonka Perussanoma Oy on kustantanut. Sitä voi kysyä puhelinnumerosta 09-5123910. Kirjaa lukiessa voi havahtua oivaltamaan, miksi minun läheiseni aiheuttaa uudestaaan ja uudestaan sellaiset tunneryöpyt  minussa ja miksi elämä on jatkuvasti kuin vuoristoradalla olemista. Suosittelen kirjan lukemista.